100 години военноисторически музей ден на отворените врати
Снимка: sofia2019

През 2016 година Национален военноисторически музей (НВИМ) отбелязва своята 100-годишнина. По случай вековния юбилей музеят кани жители и гости на София на празничен Ден на отворените врати.

На 5 юли 2016 г., от 10:00 до 22:00 ч., Национален военноисторически музей ще отпразнува своя стотен рожден ден с юбилейна изложба „Първите 100” и Ден на отворените врати.

Юбилейната изложба представя първия век от развитието на музея, като поставя в центъра на вниманието онова, без което музеят днес нямаше да съществува – неговите създатели в лицето на Министерството на войната, дарителите и изборите на музейните работници за комплектуване на различните колекции, създали днешния му облик. Само на 5 юли в експозицията ще бъдат включени изключително ценни уникати, повечето от които не са представяни досега пред публика. Сред тях са:
  • Голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий”,
  • Ежедневният и официалният жезъл на Борис III;
  • Яйца на Фаберже и скъпи бижута.
В знак на почит към тези, благодарение на които НВИМ съществува вече столетие, ще бъдат представени и емблематични реликви на най-големите дарители на музея, сред които непоказвани лични саби и ками източен тип на първия български княз Александър I; Великият кръст на военния орден „За храброст”, дарени от графиня Йохана Хартенау; перодръжката и мастилницата, с които ген. Православ Тенев подготвя заповедта за създаването на Военния музей, и писалището, на което ген. Жеков я парафира.

Богатството и разнообразието от артефакти, съхранени в музея за този век, ще бъде показано и чрез някои по-слабо познати, но изключително любопитни колекции, като колекция „Музикални инструменти” и колекция „Архив”. Дори по-широко познатата колекция „Знамена” ще изненада с някои малко познати елементи от бойните знамена на армията, които ще представи.

За първи път музеят ще повдигне завесата и ще въведе посетителите в неговите фондохранилища и реставрационно ателие, където реставратори и фондохранители ще демонстрират своята работа.

Специално за най-малките НВИМ е подготвил изложбено пространство за децата, в което ще научат нови неща, докато се забавляват, ще се докоснат до макети на военни машини и ще се превърнат в истински музейни работници в интерактивна игра.

Като на истински рожден ден, ще има и музика. За празничното настроение на посетителите, от 18:00 до 20:00 ч., ще се погрижи Гвардейският представителен духов оркестър.



«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: