» » » » Извънредни прожекции в рамките на фестивала "Цветята на Корана" 2012


Поради огромния интерес в "Евро синема" са програмирани извънредни прожекции в рамките на фестивала "Цветята на Корана":


Бучка захар (Иран, 2011, 116 мин.)
В семейството на Пасанд предстои голям празник. Младата красавица ще се омъжва. Четирите по-големи сестри се завръщат в семейния дом, за да помогнат на майката да подготви традиционните ритуали по време на церемонията. Дали сватбата ще премине така, както всички очакват?
05.02 /неделя/ - 17.45 ч.
08.02 /сряда/ - 17.15 ч.


Детето на Кабул (Афганистан-Франция, 2008, 97 мин.)
Кабул. Таксиметровият шофьор Калед спира за поредния клиент – жена покрита със синя бурка, която носи дете. Уговарят се за цената и таксито потегля към посочената дестинация. Жената се разплаща и излиза от колата. Качва се следващият клиент, но открива, че предишният клиент е забравил нещо на задната седалка – шестмесечно бебе.
04.02 /събота/ - 17.00 ч.


Микрофонът (Египет, 2010, 120 мин.)
Халед се завръща в родната Александрия, след дълги години прекарани зад граница. Градът много се е променил за времето, през което го е нямало. Халед се прибира, за да се помири с баща си, както и за да възобнови отношенията с бившата си любима. Но приятелката му също като него не иска да живее в Александрия, а връзката с баща му, явно завинаги е прекъсната. Докато се мотае из улиците на града, Халед попада на група младежи, които пеят хип-хоп по тротоарите, драскат графити по стените, веселят се по покривите на сградите и придават един различен облик на обществото. Време е и Халед да види Александрия през колоритния поглед на музиката и изкуството.
06.02 /понеделник/ - 19.30 ч.


Моля, не ни безпокойте (Иран, 2010, 80 мин.)
Три истории, които се случват в сърцето на Техеран. В първата младо семейство има проблем и съпругата иска да сподели за това, но мъжът й е твърдо против, защото се опасява, че ще загуби работата си. Единственото развлечение на възрастната двойка от втората част е телевизорът им, но един ден и той се поврежда. И тогава те са изправят пред дилемата дали да отворят вратата на техника, дошъл да поправи телевизора или да не рискуват да допуснат непознат в дома си. В третата история портфейлът на млад духовник е откраднат и той е решен на всичко, за да си го вземе обратно от крадеца.
09.02 /четвъртък/ - 17.45 ч.


Истории от Бейоглу (Турция, 2010, 81 мин.)
Впечатляващ портрет на Бейголу – сърцето на Истанбул. Една любопитна разходка, която ще ви разведе както из скритите места на колоритния квартал, така и по най-оживената улица в Истанбул „Истиклял”. Ще ви срещне с интересни обитатели на квартала, които ще ви разкажат за най-известните културни средища в града, ще се запознаете с нощните птици в местните клубовете, които за първи път решават да свалят маските и да разкрият истинската си самоличност.
07.02 /вторник/ - 20.00 ч.


Пресечна точка: Истанбул (Турция-Германия, 2010, 94 мин.)
"Идеята за филма ми дойде спонтанно. Дори нямах предварителен сценарий. Исках да разкажа една история, която започва в Азия и завършва в Европа. Хората трябваше да са съвсем обикновени, типични представители на различните обществени класи. Исках всичко да е максимално автентично. Има много документални филми за Истанбул, които показват само туристическите обекти, аз исках да снимам на места, които ги няма в медиите, места, които не са омръзнали на хората. Заедно с оператора Юджел Туан всяка вечер след снимки излизахме с местните и така съвсем случайно намирахме още участници за нашия филм."  Михаел Хел
08.02 /сряда/ - 19.30 ч.


Под маслиновите дръвчета (Иран-Франция, 1994, 97 мин.)
Режисьор решава да заснеме поредния си филм в иранската провинция като покани местните да изпълнят ролите вместо професионални актьори. След продължителен кастинг са избрани изпълнителите на главните роли – Тахере и Хосейн. По време на снимките се разбира, че Тахере и Хосейн се познават отпреди и двамата не са безразлични един към друг. Но роднините на момичето не искат да и да чуят, че Хосейн ще стане техен зет. Филмът е възможност двамата да изяснят могат ли да живеят заедно или не.
04.02 /събота/ - 18.30 ч.


С шепота на вятъра (Ирак, 2009, 77 мин.)
Мам Балдар от дълги години записва съобщенията на хората от планинските селца в иракската част на Кюрдистан и по този начин поддържа връзката между роднини и познати. Всяка седмица той изминава десетки километри, за да пренесе заръките на хората. Един ден получава задачата да запише плача на новороденото на един от военните, който е разделен от семейството си. Планът на Мам се усложнява след като пристига в къщата на военния и открива, че жената и бебето са напуснали селото.
06.02 /понеделник/ - 20.30 ч.


В очакване на Пазолини (Мароко-Франция, 2008, 114 мин.)
През 60-те години продавачът на сателитни чинии Тами е участвал като статист във филма на Пазолини „Едип цар”, заснет във филмото студио в град Уарзазате, Мароко. 40 години по-късно в студиото отново пристига италиански екип и Тами вдига целия град на крак, защото е убеден, че отново ще види своя приятел Пазолини. Докато местни очакват с трепет италианците, комичните ситуации се редуват една след друга.
07.02 /вторник/ - 18.30 ч.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: