» » » » » Гайдарско надсвирване Златна българска гайда в София

златна българска гайда софия
Снимка: fest-bg.com

В първите дни на септември Копривщица ще гостува на София с двудневното Гайдарско надсвирване „Златна българска гайда”. Нестинарски ритуали, автентични храни и майстори гайдари ще се съберат в столицата в голям празник на българското.

На 3 и 4 септември 2016 г., Голямата поляна в Южния парк в София ще заври и закипи в български народни ритми, ароматно поднесени с вкусни гозби от кухнята на баба. Солови изпълнители, групи, смесени състави, певци, танцьори и майстори на гайдата ще си дадат среща в София за четвърти път в Гайдарското надсвирване „Златна българска гайда”. В програмата:

3 септември 2016 г., събота, начало в 10:00 ч.
  • Млади и стари гайдари, свирещи на джура и каба гайда, ще покажат своя музикален майсторлък пред публиката и жури от техни колеги.
  • Представители на Клуб „Традиция” от гр. Копривщица, ще направят възстановка на избухването на Априлското въстание и изпращането на Кървавото писмо.
  • По обяд ще започне националния конкурс „Народен готвач на България”, в който любители готвачи ще приготвят автентични български ястия със стари съдове на жив огън. Всеки претендент за „Народен готвач на България” ще трябва сам да си запали огъня на специално отредено място. Всички ястия ще бъдат продадени благотворително, а жури ще бъде публиката.
  • За малките моми и юнаци „Музей на хляба и традиционните храни” ще организира работилница „Нарисувай ми питка”. За първи път ще бъде показано как се рисува с хлебна боя върху „Жив тракийски хляб”.
  • В късния следобед ще започне концерта на майсторите гайдари.
  • От 18:00 ч. настроението ще се повиши с концерта на Гуна Иванова и надиграване на голямото хоро.
  • На заник слънце нестинари ще пресъздадат Нестинарско шествие и Нестинарско хоро с ходене по жарава.
  • В рамките на фестивала ще се представи и Пътуващ фермерски базар „Исторична и здравословна храна” България. Фермери и малки производители ще представят автентични и непознати храни, докато в Юнашката кухня се приготвят забравени бабини рецепти на живо. Всички предварително записани участници ще опитат безплатно Юнашкия кебап, приготвен в Юнашкия тиган на България.
4 септември 2016 г., неделя
  • Рано сутринта ще започне „Трети Балкански рекорд за Най-голямата лютеница, приготвена в една тава - 1650 кг”. Български домати, чушки, моркови и патладжани ще бъдат смлени на място и ще бъдат приготвени на жив огън в Юнашката тава.
  • В 11:00 ч. ще стартира националният конкурс за детска рисунка „Бабо, направи ми баница”.
  • На обяд ще започнат серия от надяждания с гореща домашна лютеница, направена на място. Първа серия: Надяждане за деца със сладка домашна лютеница „Кулинарен историк”, намазана на порязници. Втора серия: Надяждане с участието на мама или тате, а може баба или дядо. Трета серия: Юнашко надяждане с върло люта лютеница „Юнашка целувка”. В третата серия не се допускат малолетни и непълнолетни.

Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: