» » » » » Фестивал на Италианското кино в България. Програма

фестивал на италианското кино в софия

Първи Фестивал на италианското кино в България ще се проведе в София, обявена от ЮНЕСКО за „Творчески град на киното”. Организатори на филмовия фестивал са Италианска търговска камара в България и Културна асоциация „Тициано”, в сътрудничество с Академия за италианско кино - награди „Давид на Донатело”, Италиански културен институт в София и Община София. В рамките на събитието ще бъдат представени 11 филма, които през последните години са били номинирани и са спечелили престижната статуетка „Давид на Донатело”, като входът за прожекциите ще бъде безплатен.

За първи път в 60-годишната си история Италианската филмова академия организира фестивал на италианското кино извън пределите на Италия и честта да бъде домакин на форума получи София.

От 31 май до 6 юни 2016 г., в столичното кино „Одеон”, публиката ще види 11 филма, носители на награда „Давид на Донатело”. Фестивалът ще бъде закрит на 6 юни 2016 г. с пищна Гала вечер в Народен театър „Иван Вазов”.

Събитието е част от 13-ти Италиански фестивал в България.


П Р О Г Р А М А
І Фестивал на италианското кино в България
Вход свободен


фестивал на италианското кино зад белите очила

31 май 2016 г., 19:00 ч. – „ЗАД БЕЛИТЕ ОЧИЛА” (Dietro gli occhiali bianchi / Италия, 2015, 104’. Реж. Валерио Руиц. Документален. С участието на: Джанкарло Джанини, Харви Кайтел, Настася Кински, София Лорен, Мартин Скорсезе, Джон Саймон. Субтитри на български език.)
„Зад белите очила” е разказ за едно пътуване из живота и кариерата на Лина Вертмюлер, първата жена в историята на световното кино, която получава номинация за „Оскар” за най-добра режисура с нейния шедьовър „Красавецът Паскуалино” от 1975
г.


фестивал на италианското кино чудесният младеж

01 юни 2016 г., 19:00 ч. – „ЧУДЕСНИЯТ МЛАДЕЖ” (Il giovane favoloso / Италия, 2014, 137’. Реж. Mарио Mартоне. Биографичен. С участието на: Елио Джермано, Микеле Риондино, Масимо Пополицио, Анна Мугласис, Валерио Бинаско. Субтитри на български език.)
Леопарди е дете чудо, което израства под строгия поглед на баща си в дом истинска библиотека. Мисълта му лети неуморно, а къщата е неговият затвор. Чете всичко наред, но реалният живот остава накъде навън. Европа и светът се променят, избухват революции, Джакомо отчаяно търси връзка с външния свят. Когато на двадесет и четири години най-накрая напуска реканати, висшето общество му отваря вратите си, но бунтарският му дух не успява да се приспособи. Във Флоренция попада в любовен триъгълник между красавицата Фани и неаполитанския си приятел Антонио Раниери, с когото дели един покрив в бохемско жилище. Преместват се заедно в Неапол, където Джакомо е част от отчаяния и изпълнен с живот „спектакъл” на простосмъртния град. Избухва холерата, Джакомо и Раниери са в края на своето дълго пътуване, което завършва във вила в подножието на Везувий.
  • Награди: 5 „Давид на Донатело” за най-добър актьор на Елио Джермано, за сценография, костюми, грим и прически.



фестивал на италианското кино 20 цигари

02 юни 2016 г., 11:00 ч. – „20 ЦИГАРИ” (20 sigarette / Италия, 2010, 94’. Реж. Аурелиано Амадей. Драма. С участието на: Виничо Маркиони, Каролина Крешентини, Джорджо Коланджели, Орсета де Роси,Аалберто Базалуцо. Субтитри на български език.)
Ноември 2003-та година, двадесет и осем годишният Аурелиано, анархист и антимилитарист, изненадващо получава покана за работа като асистент режисьор в подготовката на филм, чието действие се развива в Ирак, където италиански военни части са на мирна мисия. Въпреки критиките на неговите близки, сред които и най-добрата му приятелка Клаудия, и въпреки притесненията на майка му, Аурелиано заминава за Ирак...
  • Награди: 4 „Давид на Донатело” на младата публика, монтажист, продуцент и специални ефекти.



фестивал на италианското кино салво

02 юни 2016 г., 21:00 ч. – „САЛВО” (Salvo / Италия, 2013, 104’. Реж. Фабио Грасадониа и Антонио Пиаца. Драма. С участието на: Салех Бакри, Сара Серайоко, Луиджи Ло Кашо, Джудита Периера, Марио Пупела. Субтитри на български език.)
Салво е шофьор, бодигард и човек за „мокри поръчки” на местен бос на мафията. Точно по време на изпълнението на една от тези поръчки, нахлувайки в къщата на своята жертва и чакайки тя да се появи, Салво вижда сляпата сестра на жертвата и не намира кураж (или желание) да я убие, защото по време на тази внезапна среща се случва нещо необикновено.


фестивал на италианското кино ние и джулия

03 юни 2016 г., 19:00 ч. – „НИЕ, ДЖУЛИЯ И ДРУГИ ЧУДЕСА” (Noi e la Giulia / Италия, 2015, 115’. Реж. Едоардо Лео. Комедия. С участието на: Лука Арджентеро, Едоардо Лео, Стефано Фрези, Клаудио Амендола, Анна Фолета, Карло Бучиросо. Субтитри на български език.)
Диего, Фаусто и Клаудио са трима четиридесет годишни мъже, неудовлетворени от живота си, които се опитват да избягат от града и реалността. Среща ги случайността и въпреки че не се познават, решават да се занимават със селски туризъм. Към тях се присъединяват изгубилият разум и мярка за времето Серджо и младата и налудничава Елиза, която е бременна. За да пресече мечтите им, изневиделица, зад волана на една Алфа Ромео, модел „Giulia 1300”, се появява странният каморист Вито, който се опитва да ги рекетира. Заплахата ги принуждава да се противопоставят смело и задружно срещу тази несправедливост, попадайки в неочаквана и трагикомична авантюра, която се превръща в отчаяната съпротива, за която всички мечтаем... стига да имахме смелостта за това.
  • Награди: 2 „Давид на Донатело” на младата публика и за поддържаща мъжка роля.



фестивал на италианското кино черешката на тортата

03 юни 2016 г., 21:00 ч. – „ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА” (Ciliegine / Италия, 2012, 85’. Реж. Лаура Моранте. Комедия. С участието на: Лаура Моранте, Паскал Елбе, Исабел Карé, Самир Гесми, Патрис Тибо, Фредерик Пиеро, Ванеса Ларé, Жорж Клес. Субтитри на български език.)
Аманда винаги е имала сложни отношения с мъжкия пол, за нея мъжете са крайно ненадеждни, гледа на тях със съмнение, готова е винаги да се сблъска с арогантността, изневярата и безразличието им. Според съпругът на най-добрата ù приятелка Флоранс (един екцентричен психоаналитик), Аманда страда от андрофобия, страх от мъжете. Това е толкова фатално за нея, че и най-малкият проблем се превръща в претекст за прекратяване на поредната ù връзка. В новогодишната вечер се случва нещо наистина необичайно - запознава се с Антоан, с когото тя е съвсем различна, нежна, любезна...


фестивал на италианското кино латино любовник

04 юни 2016 г., 19:00 ч. – „ЛАТИНО ЛЮБОВНИК” (Latin lover / Италия, 2015, 114’. Реж. Кристина Коменчини. Комедия. С участието на: Вирна Лизи, Мариза Паредес, Анджела Финокиаро, Валерия Бруни Тедески, Франческо Шана. Нери Маркорé, Тони Берторели, Джорди Моя. Субтитри на български език.)
Изминали са 10 години от смъртта на големия италиански киноактьор Саверио Криспо, наречен от критиката „гения”, когато неговите пет дъщери, от пет различни съпруги, от петте краища на света се събират в родната къща на баща си в малко селце в Пулия. Италианската дъщеря е придружена от тайния си годеник; френската е с най-малкото от трите си деца, заченати от трима различни бащи; испанката е единствената омъжена, но съпругът ù постоянно ù изневерява; шведката никога не се е срещала с баща си, а последната, американка, е била припозната след ДНК тест. Изненадващо за всички каскадьорът Педро дел Рио е този, който, оказва се, познава бащата най-добре от всички. Между пресконференции, прожекции, среднощни изповеди на тайни, жените на големия актьор се конкурират, сблъскват и напрежението ескалира в поредица от трагикомични ситуации.


фестивал на италианското кино музика и неапол

04 юни 2016 г., 21:00 ч. – „МУЗИКА И НЕАПОЛ” (Song e Napule / Италия, 2013, 114’. Реж. Мaнети Брос. Комедия. С участието на: Алесандро Роя, Джампаоло Морели, Серена Роси, Паоло Сасанели, Карло Бучиросо, Пепе Сервило, Антонио Пенарела. Субтитри на български език.)
Неапол днес. Пако, дипломант от консерваторията, невероятен пианист, но безработен, ненамиращ място в родния си град. След като дълго време не може да започне работа, която да го удоволетворява, бива препоръчан на старшия полицейски офицер Витали. Много скоро Пако се оказва полицай, но нетипичното му амплоа го отвежда до назначение в архива. Съдбата го среща и с комисар Камарота, човек на действието, който без много заобикалки вкарва Пако в една деликатна операция по залавянето на неуловимия и жесток О’Фантазма, бос на Камората, чието лице никой никога не е виждал. Пако ще се окаже в ситуация, която ще го накара да преоткрие своя Неапол и по този начин да се превърне в нов човек.


фестивал на италианското кино изкуството на щастието

05 юни 2016 г., 19:00 ч. – „ИЗКУСТВОТО НА ЩАСТИЕТО” (L’arte della felicita / Италия, 2013, 84’. Реж. Алесандро Рак. Анимация. Субтитри на български език.)
Под натежалото небе на Неапол, сред апокалиптичните предсказания за скорошния разпад на града, таксиметровият шофьор Серджо получава вест, която преобръща живота му. Нищо вече няма да е както преди. Серджо се оглежда в огледалото и това, което вижда е един четиридесет годишен мъж, който е обърнал гръб на музиката и се е изгубил в лабиринта на своя град. Таксито е всичко за него, затворен там и в себе си, външният свят се „качва и слиза” чрез клиентите му. Докато навън се вихри истинска буря, таксито се пълни със спомени, надежди, съжаления и нови възможности. Вече познава своите клиенти: те са духове, призраци, спомени, пътища. Или са предвестници на ново начало и носят със себе си частици от реалността, намираща се отвъд предното стъкло. Рано или късно дъждът ще спре и слънцето ще изгрее отново. И това ще бъде краят. Или музиката ще се завърне...


фестивал на италианското кино кореспонденцията

05 юни 2016 г., 21:00 ч. – „КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА” (La corrispondenza / Италия, 2016, 116’. Реж. Джузепе Торнаторе. Трилър/драма. С участието на: Джеръми айрънс, Олга Кириленко, Саймън Джонс, Джеймс Уорън, Паоло Калабрези. Субтитри на български език.)
През свободното си време млада студентка работи в киното и телевизията като дубльор. Нейната специалност са екшън сцените с акробатични номера, пълни с опасни изпълнения, които във филмите завършват винаги фатално за героинята. Тя обича да отваря очи след всяка своя смърт. Това я прави непобедима и може би ù помага да изкупи стар грях от предишен живот. Един ден нейният професор по астрофизика, в когото е лудо влюбена, просто изчезва. Избягал ли е? Каква е причината? И защо продължава да ù праща съобщения по всяко време на денонощието? Именно тези въпроси потикват момичето да започне лично разследване...
  • Награди: 1 „Давид на Донатело” на младата публика.

фестивал на италианското кино марина

06 юни 2016 г., Народен театър „Иван Вазов” – Закриване на Фестивал на италианското кино в България. Вход с покани.

18:00 ч. – Червен килим.

19:00 ч. – Закриване на фестивала с филма „МАРИНА” (Marina / Италия, 2013, 120’. Реж. Стен Конинкс. Биографичен. С участието на: Луиджи Ло Кашо, Донатела Финокиаро, Матео Симони, Евелин Босман, Кристиан Кампаня. Субтитри на български език.)
Филм, вдъхновен от живота на известния музикант Роко Граната. Действието се разиграва на фона на дискриминацията срещу италианските емигранти в Белгия през 50-те години. Историята на един младеж, който се бори с консервативния си баща, за да реализира своята мечта - музиката.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

2 коментара:

  1. Анонимен1.06.16 г., 11:26

    06 юни 2016 г., Народен театър „Иван Вазов” – Закриване на Фестивал на италианското кино в България. Вход с покани.
    Това е единствения абзац в който са споменати покани.
    НО: Така е и в цялото публично пространство на София,освен националната филмотека.В действителност всички филми са с покани/отдавна раздадени/ и на практика Филмовият фестивал на италианското кино няма да достигне до софиянците въпреки широката реклама!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здpaвeйтe и блaгoдapя, чe cпoдeлятe нaблюдeниeтo cи!
      Зa cъжaлeниe, ĸaĸтo oпитът пoĸaзвa, имa cъбития, ĸoитo ĸaтo чe ли ce opгaнизиpaт зa ĸoнĸpeтнa пyблиĸa, a нe зa шиpoĸaтa пyблиĸa. Освен изненадата, че има покани, споделиха ми и разочарованието, че те всъщност отдавна са рaздaдeни.
      A зaщo в тази пyблиĸaция нe ca cпoмeнaти пoĸaни зa пpoжeĸциитe? Зaщoтo пo тoзи нaчин бeшe oпиcaнo в пpec инфopмaциятa и тoчнo тaĸa гo пpeдcтaвиx нa вac читaтeлитe.

      Жeлaя Bи вeдъp дeн и нeĸa щастливите моменти са винаги много повече от разочарованията!
      Πoздpaви,
      Aни Cтoянoвa

      Изтриване