» » » » Фотофабрика

Снимки: Чема Мадос

За първа година тази есен ще се проведе Международният фестивал „Фотофабрика” - платформа за съвременна репортажна и арт фотография. Програмата на събитието ще се разгърне около две основни изложби – „Протестиращият човек” с фоторепортажи от световните протести през последните години, и „Човекът и неговите състояния” с художествени фотографии от колекцията „Алкобендас”, Испания. И понеже хубавите неща вървят по три, третият фестивален модул „Фото Финиш” с мото „Това не е краят на протестиращия човек...”, ще потърси диалог с аудиторията чрез дискусия и отворен конкурс за фотография на тема „Улицата и нейните състояния”.

Международен фестивал „Фотофабрика” ще се проведе между 10 септември и 30 ноември 2014 г., в София. Вход свободен.


П Р О Г Р А М А

Изложба „Протестиращият човек” с кадри от протестите в цял свят през последните години. Изображенията са предоставени от агенциите Франс Прес, ДПА и Ройтерс. В този контекст ще бъдат показани и кадри от българските протести - #ДАНСwithme – избрани от преподавателя от НБУ Васил Гарнизов. Фотографският разказ ще може да бъде видян:
  • от 10 до 24 септември 2014 г., пред НТ „Иван Вазов” и в градинката на „Кристал”.
  • от 27 септември до 18 октомври 2014 г., на ул. „Оборище”17.
  • от 2 до 18 октомври 2014 г., Моста на влюбените до НДК.

Изложба „Човекът и неговите състояния” с художествени фотографии от колекцията „Алкобендас”, Испания. В продължение на един месец, от 17 септември до 17 октомври 2014 г., посетителите на Национална художествена галерия в София ще могат да видят за първи път у нас фотографи-неореалисти от средата на XX в. Специални гости на Фестивала са двама от нейните автори – световноизвестните Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос.

Среща с Чема Мадос на 24 септември 2014 г., 18:30 ч., Френски институт - Чема Мадос е нещо като Магрит във фотографията. Най-важното в неговите снимки е онова, което не се вижда. Фотографът създава нова реалност с предметите, които ни заобикалят; кани зрителя да довърши композицията и да открие скрития смисъл на посланието; и в тази игра на асоциации Чема Мадос е ненадминат.

Среща с Кристина Гарсия на 24 септември 2014 г., 18:30 ч., Френски институт - Няма да я забележите на улицата. И тя няма да ви забележи. Освен, ако не държи фотоапарата в ръцете си. Тогава става невидима, слива се с енергийното поле на онези хора, които са във фокуса на обектива й и започва да диша като тях, да усеща като тях, да е тях. Това е Кристина Гарсия Родеро - първият испански фотограф, член на престижната агенция за репортажна фотография „Магнум”, в която са най-добрите професионалисти в света.

Изложба „По улиците на града” със селектираните снимки от конкурса за репортажна фотография „Улиците и нейните състояния”, който ще се проведе в рамките на фестивала. Експозиция на изложбата от 15 октомври до 15 ноември 2014 г., в Уникредит студио.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: