Изкуството да живееш добре, да се наслаждаваш, да се
опияняваш от живота, да го вкусваш хапка по хапка с всяко блюдо, с всяко ястие,
защото храната е истинско щастие - Италиански културен институт в София ви кани
на представянето на книгата „Храната – италианското щастие” на Елена Костюкович,
която се впуска в търсене на отговор на въпроса „Защо италианците обичат да
говорят за храна?”.
Каква е връзката на един народ с обработката на храната и
как храната се превръща в изкуство? Елена Костюкович, писател и преводач, която
от дълги години живее в Италия, поема на кулинарно пътешествие през природни
пейзажи и срещи с етнически групи, трапези и вкусове, в опит обективно да
представи същината на изкуството да живееш добре.
Резултатът е книгата „Храната
– италианското щастие”, подправена пикантно с вкусни анекдоти, като историята
на мантованеца социалист Бертацони, който бил депортиран в Узбекистан за „опит
за фашистки саботаж и отравяне”, когато внесъл сирене горгонзола в Русия; и
предизвикващ апетита аромат на извадени от фурната хлебчета, възпети в стиховете
на поета Джовани Пасколи. И разбира се, още нещо - винаги има още нещо - за
което ще стане дума на литературното представяне на книгата, на 8 февруари 2016
г., от 17:30 ч., в литературен клуб „Перото”, НДК.
Вход свободен.
Няма коментари: