» » » 7-ми Sofia MENAR филм фест


Седмото издание на фестивала Sofia MENAR за кино от Близкия изток и региона на Северна Африка наближава. Зрителите ще бъдат изкушени с над 50 премиерни заглавия, селектирани измежду 3500 филма, кандидатствали за участие във фестивала, а специалният фокус ще бъде поставен върху независимото иранско кино с цели 6 заглавия на най-награждаваните ленти през последните две години.

Sofia MENAR 2015 ще стартира на 15 януари и ще продължи до 1 февруари в салоните на Дом на киното, Евро синема, Културен център G8, Чешки център, Институт Сервантес и Dada Cultural Bar.

Кино фестивалът ще бъде открит в Дом на киното с мароканския филм „Адиос, Кармен” - дебют на Мохамед Амин Бенамрауи, спечелил наградата на журито на най-престижния близкоизточен фестивал в Дубай. Филмът е селектиран за участие в най-големия форум за арабско кино в Европа – фестивалът в Малмьо, както и на фестивалите в Монпелие, Брюксел и Танжер; и е носител на „Гран при” от един от водещите африкански фестивали, провеждан в камерунската столица Яунде.

„Адиос, Кармен” представя историята на 10-годишния Амар, който живее със сприхавия си чичо в живописно село в северната част на Мароко. Момчето напразно очаква завръщането на майка си, заминала за Белгия. Амар открива приятел в лицето на испанката Кармен, която работи като разпоредител в селското кино. Кармен разкрива на Амар един непознат за него свят, към който момчето често ще се обръща.

Лентата ще бъде лично представена от посланика на Кралство Мароко Н.Пр. Латифа Ахарбаш. Преди прожекцията на „Адиос, Кармен” в Дом на киното ще бъде открита и фотографската изложба на Александър Димитров „Цветове от Мароко”, средствата от която, ще бъдат дарени на фондация „МС Общество България” - фондация за подпомагане на страдащите от множествена склероза.

Програмата на Sofia MENAR 2015 ще предложи на публиката още филми като:

„Риба и котка” на Шахрам Мокри, отличен с награда „Хоризонти” от фестивала във Венеция, награда на ФИПРЕССИ и награда на младежкото жури от фестивала във Фрайбург и наградата на журито от фестивала в Дубай.

„Последната стъпка” на семейния тандем Али Мозафа – Лейла Хатами, отличен с награда за най-добра актриса и награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Карлови Вари и награда за най-добър сценарий от фестивала Фаджр в Техеран.

„Мелбърн” на Нима Джавиди, който в средата на Ноември спечели най-високото отличие на фестивала в Египет – „Златна пирамида”, а „Върайъти” определи филма като „забележителен дебют”. В главните роли са звездите на иранското кино Пейман Моади („Сребърна мечка” за „Раздяла”) и Негар Джавахерян („Кристален симург” за „Злато и мед”).

Любимата рубрика на зрителите „Керван сарай” отново ще ги отведе на вълнуващи пътешествия из екзотични кътчета, по които рядко стъпва туристически крак. В рамките на фестивала ще се състоят и две прожекции, съпътствани от литературни четения - премиерно ще бъде показан документалният филм „Пророкът”, базиран върху произведението на Халил Джубран; и „Пишете: Аз съм арабин”, който представя историята на палестинския поет Махмуд Даруиш, един от най-бележитите автори на арабския свят.

По време на фестивала ще бъде представен и проектът „Бежанските потоци: изява в градското пространство и интегриране в живота на града”, разработен от международен студентски екип в рамките на учебен модул „Съвременна урбанистична практика” на бакалавърска програма по урбанизъм при Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Прожекцията на един от фаворитите на международните фестивали за документално кино „Следи от кръв” на Андреа Калин и Оливер Лукаш ще бъде последвана от дискусия на тема: „Сирия: re:start” с участието на политолога Кирил Аврамов и журналиста Руслан Трад.

Фестивал Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на АР Египет, Посолството на Република Индонезия, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София и Институт Сервантес – София.

С медийното партньорство на: cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.bg, dama.bg, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, spisanie.to, momichetataotgrada.com





«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

2 коментара:

  1. Анонимен4.01.15 г., 0:10

    А кое от събитията е с вход свободен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Фестивалът МЕНАР (заедно с останалите фестивали, организирани от „Позор”) е едно от много малкото платени събития, което влиза в Колонката. Това се оправдава от факта, че Колонката е медиен партньор на „Позор”, което дава възможност логото на сайта да бъде разпространено чрез рекламните материали и главния плакат на съответната проява. Трябва да спомена също, че Ангел и Здравко от „Позор” направиха Колонката свой партньор още, когато тя беше едно невръстно блогче. По същото време друг организатор на събития ми обърна внимание, че моят блог е твърде малък и непопулярен и не е перспективно да бъде приеман за медиен партньор. Затова, като благодарност към Ангел и Здравко, които видяха в Колонката партньор, в момента, в който други не виждаха нищо, фестивалите на „Позор”, макар и платени, винаги ще имат място в този сайт.

      При всички случаи, безплатно ще бъде откриването и достъпа до изложбата на Александър Димитров „Цветове от Мароко”. Имам подозрения за безплатен вход за още една-две съпътстващи прояви, но дали това ще е така, ще стане ясно след обявяване на програмата на фестивала.

      Надявам се, отговорът ми да Ви удовлетворява 
      Поздрави,
      Ани Стоянова

      Изтриване