» » » » Европейска нощ на учените София 2014

Снимка: skydancingblog.com

Европейска нощ на учените е мега събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и не само. Потопете се в света на науката по невероятно завладяващ начин и открийте с какво всъщност се занимават изследователите, в нощното приключение в края на Септември.

Европейска нощ на учените 2014 ще се проведе на 26 септември. Вход свободен.


П Р О Г Р А М А София


Сцена на открито в двора на Британски съвет,
на ъгъла на ул. „Кракра” и ул. „Оборище” (до Докторската градина).
Водещ: Мария Силвестър.

18:00 ч. – „Математическо магическо шоу за деца”. Двете математички Светлана и Галя от Центъра за забавна математика мечтаят да бъдат истински магьосници. За целта те трябва да умеят да четат мисли, да правят невъзможни неща, да карат различни предмети да изчезват и да се появяват. Дали математиката и тайните за числата и геометричните фигури, които те знаят, ще им помогнат да си спечелят магьосническа титла?

18:35 ч. – „Кристално ясно в 3 минути!”. Знаете ли, че можете да намерите кристали навсякъде около вас? 10 млади учени от конкурса „Лаборатория за слава FameLab” ще ви разкажат кристално ясно как да ги откриете с помощта на природните науки. Всеки от тях ще има само по 3 минути, за да ви разкаже своята кристална история.

19:05 ч. – „Кристалите през детските очи – източник на енергия”. Награждаване на победителите в детската изложба на БАН.

19:15 ч. – „Експедиция до К2”. Зоологът Боян Петров от Националния природонаучен музей стана първия български алпинист, изкачил втория по височина връх в света К2. Научете какви природни тайни разкри българският изследовател и къде в София можете да ги видите отблизо.

19:35 ч. – „Технологиите в борбата срещу рака на гърдата”. Термометър, който мери температурата от далеч и в дълбочина? Такъв уред съществува и може да бъде средство за ранна диагностика на рака на гърдата. Екип от Техническия университет вече го разработва и д-р инж. Христомир Йорданов ще ни разкрие обещаващи резултати.

19:45 ч. – „Нека силата бъде с вас!” връчване на специална награда за принос в комуникацията на науката.

19:50 ч. – „Бохемска рапсодия” физично караоке с д-р Марк Луни. Марк Луни обяснява физиката чрез акорди от Вивалди до AC/DC, разкрива тайната на Страдивариус и показва как вибрациите на струните може би могат да дадат отговор на големите въпроси за вселената. Д-р Марк Луни, победител на първия национален конкурс FameLab в Обединеното кралство, е доктор по акустична физика. Участвал е в множество предавания по радио и телевизия, в това число по Radio 4, БиБиСи, СиБиБиСи, Channel 4 и др. Работи като патентен специалист в Националното бюро по интелектуална собственост на Обединеното кралство.

20:30 ч. – Концерт „Преподаватели от НБУ поздравяват учените”.


Зона за експерименти и демонстрации „Експлораториум”
Шатри в двора на Британски съвет

18:00 до 20:00 ч. – „Експерименти и демонстрации”. На щандовете за експерименти и демонстрации ще научите за:
  • Нощния живот в природата – какво правят нощем насекоми, прилепи, птици, и растения?
  • Стихии денем и нощем – какво му става на времето?
  • Вино, хляб и зрелище – технология на удоволствията.
  • Кристално и химично – какви кристали може да забърка един химик и какво ще изкристализира от този експеримент?
  • Химически фойерверки на Групата за бързо гърмене към СУ „Св. Климент Охридски”.
18:00 до 19:00 ч. - Изложба „Кристалите през детските очи – източник на енергия”. Подготвителни групи на 8 ОДЗ „Таврия” с ръководители госпожа Мария Стоилова и госпожа Парашкева Гурин.


Зала „Палавееви”
Партерен етаж в сградата на Британски съвет

19:15 до 20:00 ч. - Кабинет по любопитство „Растеж на кристала”. Представя Институтът по минералогия и кристалография „Академик Иван Костов” на БАН.

20:00 ч. - Излъчване на живо от Природонаучния музей в Лондон. В програмата участва и българинът Владимир Божилов, научен редактор на сп. „BBC Знание” и финалист в конкурса „Лаборатория за слава FameLab”.
Българска академия на науките - Централна сграда.

16:00 до 18:00 ч., фоайе - Математическо шоу за деца „Симетрии”. Модератори: доц. Тони Чехларова, доц. Евгения Сендова и екип, Институт по математика и информатика на БАН.

17:30 до 18:30 ч., Зала 207 - Научно кафене „Квазикристалите – как се рушат постулати в науката”. Модератори: доц. д.ф.н. Евгения Вълчева, проф. д.ф.н. Иван Лалов.

19:00 до 21:00 ч. - Вечер на талантите на учените
  • Авторски изпълнения на поезия от учени от различни поколения, както и учени в нестандартната роля на музиканти – певци и инструменталисти.
  • Юбилей: 145 години Българска академия на науките и 165 години от рождението на Иван Евстратиев Гешов - председател на Българското книжовно дружество (1898-1911) и на Българската академия на науките (1911-1924). Представя: академик Георги Марков.
  • Международната година на кристалографията. Представя: доц. д-р Росица Николова, председател на УС на Българското кристалографско дружество и ръководител на Лаборатория по рентгеноструктурен анализ в Института по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов” на БАН.
  • Българската следа в световната наука за зараждането и растежа на кристалите - академик Ростислав Каишев, създателят на българската физикохимична школа. Представя: проф. дхн Александър Милчев.
  • Сборник „Стъпки 7” стихове от български учени. Представя: член-кореспондент Емилия Пернишка.
  • Младите в науката: Науката в 145 секунди. Представя: Галя Пенчева, победителка в конкурса на Британски съвет България „Лаборатория за слава 2013” и носител на наградата на публиката, докторант в Института по математика и информатика на БАН. (Голям салон).
21:00 ч., фоайе - На чаша вино с българските учени.

Изложби:
  • Фотоизложба „Точка на замръзване” снимки на водни кристали. Автор: доц. д-р Мариана Кънева от ИФТТ – БАН,  специалист по интегрална оптика, с интереси в областта на материалознанието, кристалографията и спектроскопията.
  • Постерна изложба с научно-приложни разработки и проекти на учени от БАН.
  • Изложба „Тайните на кристалите”. Представят: Институт по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов” и Национален природонаучен музей на БАН.
  • Постерна изложба, посветена на Международната година на кристалографията - 2014, Представят: Българско минералогическо дружество и Национален музей „Земята и хората”.


Кино Euro Cinema
Преподаватели от департамент „Кино, реклама и шоубизнес” на НБУ представят свои филми.

10:00 до 11:00 ч. – Анимация: „Ало, такси!”, „Джунгла под прозореца”, „А + Е”, „Папагалски залъгалки”, „Луната със сините очи”, „Романс за вятъра”, „Пианистът”.

11:00 до 12:30 ч. – Документално кино: „Кръстьо Сарафов”, „Градът на жените баданте”.

13:00 ч. – „Принцът и просякът”, игрално кино.

15:00 ч. – „Без семейна прилика”, игрално кино.

17:00 ч. – „Госпожа Динозавър”, игрално кино.

19:00 ч. – „Козелът”, игрално кино.

21:00 ч. – „Другият наш възможен живот”, игрално кино.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: