» » » » „Другото лице на глобализацията“ - фестивал с вход свободен в Бургас



Ежегодният фестивал „Другото лице на глобализацията” в Бургас се организира от сдружение „За Земята” и цели да запознае обществото с проблемите, причинени от нерегулирана експлоатация на ресурси, както и алтернативни решения за подобряване на околната среда.

Тази година филмовата програма е разделена на три основни теми - свръхриболов, енергийната зависимост и храни, и включва продукции на организациите „За Земята”, „Грийнпийс” и международната НПО „CEE Bankwatch”.

Екологичният кино фестивал „Другото лице на глобализацията” ще се проведе на 10 и 11 септември 2012 г., в КЦ „Морско казино", Зала „Петя Дубарова”, ет.1.
Входът е свободен.


ПРОГРАМА

10 септември 2012 г. от 19:30 ч.
  • „Последните рибари” (Greenpeace, 2012, 5 мин.) - Как се справят дребните крайбрежни рибари в Англия? Европейските закони помагат ли им? Основно преразглеждане на регламента, който определя рибарството в ЕС се случва само веднъж на 10 години. Случва се сега, през 2012 г. и трябва да сме сигурни, че този път законодателството ще работи. Искаме Обща рибарска политика, която подкрепя устойчивия риболов, прекратява унищожението на рибни видове и поставя на първо място здравето на нашите морета.
  • „В океана” (Greenpeacе, 2005, 16 мин.) - Поемете дъх и си представете океана…Кратък документален филм на Грийнпийс, показващ заплахите за океана и какво може да се направи, за да се възстанови здравето на морската среда.
  • „Разграбване на енергийните ресурси” (CEE Bankwatch, 2012, 3 мин.)
  • „Петрол срещу какво?” (CEE Bankwatch, 2011, 20 мин.)
  • „Удобно решение” (Greenpeace, 2007, 27 мин.) - Филм за алтернативните енергийни решения , възможни тук и сега, без да се допринася за промените в климата.

11 септември 2012 г. от 19.30 ч.
  • „Да спрем свръх-риболова” (Greenpeace & Ocean, 2012, 4 мин.) - Болшинството от хората все още знаят твърде малко за размера на разрушението в океана, в резултат на прекомерния риболов. Този филм представя безспорни факти защо свръх-риболова трябва да бъде прекратен и показва, че все още има шанс за промяна. Реформата на Общата рибарска политика, министрите, отговорни за сектор рибарство и членовете на Европейския парламент могат да прекратят свръх-риболова. Но само ако гражданите заемат активна позиция и наложат това решение.
  • „От морето до щанда” (Greenpeace, 2007, 11 мин.) - Океаните дават живот на нас и нашата планета.Навред по света хора зависят от риболова за храна и доходи.Но през последните няколко десетилетия разбрахме, че има лимит на това, което може да вземем от океана. Проблемът е не само количеството, а и начина, по който ловим рибата в морето. Разрушителни и разхищаващи риболовни практики убиват рибните популации и унищожават океанските местообитания.Докато около осемдесет процента от рибните запаси са в беда, видове са доведени до изчезване и екосистеми са на ръба на колапс, време е да преосмислим начина, по който ловим в нашите океани.
  • „Солени сълзи” (БНТ, 2012, 27 мин.)
  • „Хранителни кооперативи” (За Земята, 2011, 11 мин.)
  • „Законът на джунглата” (За Земята, 2011, 38 мин.)


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: