» » » Презентация за пътешественици: Алексей Жалов за успеха на българските пещерняци в Китай


Фрагмент от “Каменната гора” в провинция Юнан

Не пропускайте презентация на изтъкнатия български спелеолог Алексей Жалов за невероятния успех на българските пещерняци в Китай - на 3 април 2012 г., от 19:30 часа, в 259-та аудитория на Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

“Благодарение на възобновяването на контактите между български и китайски спелеолози през октомври-ноември 2011 г. се осъществи поредната, след 21-годишно прекъсване, българо-китайска експедиция в провинция Юнан. От българска страна участваха петима души: Алексей Жалов – ръководител, Александър Стоев, Боян Петров, Камен Бонев, Константин Стоилов. В състава на групата бе и Ламброс Макростергиос – председател на пещерния клуб на град Кардица. Той е първият гръцки спелеолог, участвал в проучване на пещери в Китай. Домакините бяха представени от четирима спелеолози под ръководството на професор Лю Хонг и на Занг Фан – зам.-директор на Географския институт на провинция Юнан.
В рамките на 20 дни (12 от тях – терен) експедицията работи в два отдалечени на около 400 км един от друг района – в окръг Баошан, граничещ с Мианмар (някогашната Бирма), на територията на Националния парк “Гоалингошан”, и край Кунмин – главния град на провинцията. Картирани бяха 10 обекта с обща дължина на галериите 4854 м и обща дълбочина 407 м.
В останалите дни с познавателна цел бяха посетени още четири пещери. Боян Петров проучи всички обекти от зоологична гледна точка. Извършени бяха изследвания върху видовият състав на прилепите в тях. В края на експедицията бе подписан дългосрочен договор за сътрудничество между спелеолозите от България и Китай.” Алексей Жалов


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: