» » » » » Дни на щастието в София



Дни на щастието е първият по рода си проект в Източна Европа, организиран от фондация Credo Bonum, който съчетава серия от лекции, изложба, филмови прожекции, интерактивни акции в публично пространство и еднодневен семинар, посветени на темата за щастието.

В програмата на „щастливото” събитие участват водещи международни лектори, психолози, университетски преподаватели, автори на книги, които предлагат различни гледни точки към щастието с акцент върху позитивната психология и мислене.


ПРОГРАМА


До 17 юни 2012 г., Галерия Credo Bonum - ИЗЛОЖБА „БАЛОНИТЕ НА БУТАН”
Джонатан Харис представя портрет на щастието в последното хималайско кралство. Преди 40 години, младият и новопровъзгласен четвърти крал на Бутан прави забележителен избор и решава страната да следва „брутното национално щастие“ (Gross National Happiness) като измервател на прогреса, вместо широко разпространения брутен национален продукт. Оттогава кралството измерва не само икономическото развитие на държавата, но и удовлетвореността от живота на жителите си, тяхното духовно здраве и щастие. „Имайки предвид сериозността, с която се гледа на темата, си помислих, че ще е забавно да направя нещо малко наивно и в края на 2007 изкарах две седмици в Бутан, раздавайки балони.“ разказва за идеята си Джонатан Харис. Той задава 5 въпроса, които касаят щастието, на случайно избрани 117 души. Въз основа на нивото на щастие от 1 до 10, което заяви всеки от тях, надува същия брой балони. После пише желанието на всеки човек от анкетираните на един балон в любимия му цвят, а след това всички 117 балона с написаните желания са нанизани на връв в Дочула – свещен планински проход на 3,000 метра надморска височина.




До 10 юни 2012 г., Mall of Sofia - „ПРЕДИ ДА УМРА...” СТЕНА ОТ МЕЧТИТЕ
Интерактивният проект на Кенди Ченг дава поле за споделяне на съкровените мечти под формата на голяма черна дъска, на която всеки ред започва с думите „Преди да умра...“. Минувачите могат да напишат с цветен тебешир продължението и да споделят, за какво мечтаят, какво е важно за тях, какво наистина би ги направило щастливи. Стената от мечти се превръща в края на деня в анонимно споделяне на желания, които биват изтрити на следващия ден и споделянето започва отначало.




16 юни 2012 г., 13:00 ч., Галерия Credo Bonum - „ИЗЯЖ СЕ ОТ ЩАСТИЕ“ лекция-уъркшоп.
Храната се свързва с физическо здраве, наслада и награда. На фона на все по-масовия проблем с нарастващото тегло, затлъстяването и проблемите с храненето, тази интерактивна сесия-уъркшоп ще изследва защо храната е толкова приятна и възнаграждаваща, има ли тъмна страна удоволствието от храненето, какви психологически фактори карат хората да ядат, за да се почувстват по-добре и как да открием повече щастие в чинията. Д-р Елианор Бриант е лектор и изследовател от Университета в Брадфорд, Великобритания. Освен преподавателската си дейност, д-р Брайънт е основател на Лаборатория за поведение на хранене към университета, а основните ѝ изследователски интереси са насочени към регулиране на апетита и управление на теглото.
  • Вход: свободен; местата са ограничени. С предварително записване на office@credobonum.bg



22 юни 2012 г., 19:00 до 20:00 ч, Vivacom Art Hall - „ИСТОРИЯ НА ЩАСТИЕТО“ лекция.
До края на 17 век хората са считали щастието за въпрос на късмет, добродетел или благословия. Поразителен факт е, че във всеки индоевропейски език, без изключение, чак до древногръцки, думата за щастие е сродна с думата за късмет. Днес считаме щастието за право и умение, което може да бъде развивано, но това не винаги е било така. Каква е историята на щастието и през какви метаморфози през хилядолетията преминава това състояние на духа? Това е темата на лекцията на професор Дарин МакМеън, професор по история в Университета на щата Флорида и автор на „Врагове на Просвещението: Френското Контра-просвещение и създаването на модерността” (2001), както и на книгата „Щастие: История” (2006), която е преведена на тринадесет езика. „Щастие: История“ е хроника на еволюцията на щастието за над две хиляди години от развитието на западната култура и мисъл. МакМеън завършва Университета на Калифорния в Бъркли и Университета Йейл, където получава докторска степен през 1998 година. Негови статии са публикувани в Уол Стрийт Джърнъл, Ню Йорк Таймс, Вашингтон Пост, Ню Йорк Таймс Бук Ревю, Бостън Глоуб и други.
  • Вход: свободен; местата са ограничени. С предварително записване на office@credobonum.bg



30 юни 2012 г., 10:00 до 18:00 ч., Тържествена Аула, Софийски университет – Еднодневен семинар „ПЕРСПЕКТИВИ ЗА ЩАСТИЕ“
Еднодневният семинар ще събере на едно място и за първи път в Европа специалисти от цял свят, занимаващи се с темата за щастието. Семинарът ще бъде разделен на три панела с почивки между тях и ще завърши с дискусия „Ключове към щастие“ с участието на всички лектори. Семинар за човешкото щастие, който ще търси отговори и решения как да живеем по-добре, как да бъдем по-щастливи и какво да направим за създаването на едно по-щастливо общество. Срещнете се и чуйте на живо идеите на лектори като:
Ванеса Кинг, фондация „Активност за щастие“ (Великобритания)
Шимон Еделман, автор на „Щастието на стремежа“, Университет Корнел (САЩ)
Кристиян Бьорнскоу, Орхус Университет (Дания)
Лео Борманс, автор на “Световната книга на щастието” (Белгия)
Харалан Александров, социален антрополог (България)
Ян От, Световна база с данни за щастието (Холандия)
Андрю Кларк, съавтор на „Световен доклад за щастието“ на ООН, Парижка школа по икономика (Франция)
Мирослава Радева, Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД (България)
Ранди Тейран, основател на „Проект Щастие“ и създател на „7 врати към щастието" (САЩ)
  • Билети: предварителна продажба – 10 лв. (в мрежата на Eventim и на място в галерия Credo Bonum), в деня на събитието – 15 лв.




1 юли 2012 г., 11:00 до 13:00 ч., Vivacom Art Hall - "ТАЙНАТА НА ЩАСТИЕТО" уъркшоп.
Писател, журналист, лектор, активен гражданин, Лео Борманс е автор на популярната книга „100% Позитиво. Тайната на оптимизма“ и на „Световната книга на щастието“, която е уникален по рода си международен проект, посветен на щастието. „Световна книга за щастието“ (The World Book of Happiness) е компилация от кратки есета на 100 от най-известните експерти в сферата на позитивната психология, работещи в 50 страни. Пишейки в своята експертна област, на език, свободен от академичен жаргон, авторите изследват принципите на щастието и как да го постигнем, а препоръките им са изведени като „ключове“ към щастието. Лео Борманс, който през 1990 г. стартира в Белгия списанието Klasse – вдъхновяващ пример за позитивен журнализъм с тираж от 1.2 милиона броя и 600 000 онлайн посещения месечно, ще представи интерактивно някои от тези водещи към по-щастлив живот ключове.
  • Вход: свободен; местата са ограничени. С предварително записване на office@credobonum.bg


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: